Lyxtacos!

”Lyxtacos” 4 personer

Många av oss har nog ätit tacos väldigt många gånger (100-tals?) och visst, det funkar. Men nu vill jag visa upp en varint som skulle kunna klassas som ”lyx” eller ”vuxentacos”, du väljer själv. Den stora skillnaden skulle jag säga är själva proteinet där köttfärsen byts ut mot en härlig köttbit.

Ingredienser basilikamajo (kan såklart bytas ut mot en annan dressing)

·       1 1/2 dl majonnäs (egen eller Hellmans)

·       1 tsk finrivet limeskal

·       1 tsk färskpressad limejuice

·       1 1/2 tsk tabasco

·       1/2 dl finhackad basilika

Gör så här:
Blanda majonnäs med limeskal och limejuice, tabasco och basilika och ställ i kylen till servering. Detta kan du förbereda dagen innan. Häll gärna över dressingen i en dressingflaska för ”snyggare” påläggning.

Övriga ingredienser:

·       400 g Zabuton wagyu (finns på köttbodar och välsorterade ICA. Ca pris 700-1000:- kg men så värt det. Smaken är helt otroligt bra. Du kan såklart byta ut med en entrecote eller flankstek av bra kvalité)

·       Habanerosalsa (finns att köpa på ex. ICA vid tacoavdelningen) alt annan starkare dressing enligt din egen önskan

·       2 st. Spetspaprika

·       5-7 Sparristoppar (kan såklart använda stjälkarna också)

·       Gurka

·       1-2 röda chili

·       Krispsallad

·       Riven cheddarost (kan uteslutas men blir godare med)

·       Santa Maria corn and wheat tortillabröd

Gör så här

Grilla paprika på hög värme så att den blir sotig. Låt svalna några få minuter och lägg ner i kylpåse och förslut. Låt ligga ca 10 minuter och sedan drar du bort skalet för hand och hackar upp paprikan i lagom stora bitar.

Du kan grilla sparrisen men jag valde att sjuda den på min IR-brännare 2-3 min i lättsaltat vatten och sedan lägga den i isbad för bibehållen krisp.

Grilla köttet (bara salt och peppar) medium rare, ta av köttet vid 57-58 grader och låt vila minst 10 min innan du skär det. Inte i folie för då fortsätter köttet att stiga i temp. (anser att detta kött blir bäst medium rare men du väljer den stekgrad som passar dig bäst)

Hacka upp alla övriga ingredienser enligt eget önskemål på storlek

Precis innan servering grillar du på tortillabröden på hög värme ca 10 sek på varje sida. Lägg åt sidan

Nu det roliga - dressa som du med fördel som värd kan göra åt din familj/gäster så kan de bara kan hugga in.

Tortillabröd, habanerosalsa i ett tunt lager på hela brödet, sallad, gurka, det skurna köttet, paprikan, ost, sparristopparna och avsluta med basilikamajo som spritsas över i tunna linjer.

NJUT