Lammgryta med mellanöstern-smaker
Det här är en riktigt god och matig gryta som hela familjen kommer tycka om.
Du behöver (4-6 portioner):
Gör såhär:
Du behöver (4-6 portioner):
- 2 stora lammlägg
- 6 finhackade vitlöksklyftor
- 1 dl tomatpuré
- 3 msk av 7-kryddor
- 1 msk paprikapulver
- 1/2 msk spiskummin
- 1 tsk cayennepeppar (öka upp om du vill ha den starkare)
- 1/2 msk lökpulver
- Salt & peppar
- 1 frp vita bönor (häll av och skölj)
- 1 1/2 dl röda linser
- 1/2-1 dl olivolja
- 1 1/2 dl vitt vin
- 2 burkar finkrossade tomater (ta gärna Mutti)
- Jasminris
- Turkisk yoghurt eller gräddfil som tillbehör och gärna Nan-bröd eller liba-bröd
Gör såhär:
- Börja med att skära bort fett och senor från lammlägget, tyvärr ganska pillrigt men så värt det.
- Blanda hälften av vitlöken med kryddorna, 1/2 dl av olivoljan och tomatpurén. Rör ihop till en pasta
- Smörj in lammet med pastan ordentligt.Det kommer bli pasta över och det är bara bra.
- Värm upp en gjutjärnsgryta med lite olivolja, häll sedan i resten av vitlöken och pastan som blev över. Låt fräsa i ca 2 min.
- Lägg ner lammet och bryn hastigt på alla sidor
- Tillsätt vin och låt puttra i någon minut.
- Häll ner båda burkarna tomater och koka upp. På med lock och småputtra sedan i 2-3 h. Köttet ska lossna från benet och falla isär när du rör vid det.
- När lammet börjar falla isär, efter ca 2 h kan du hälla i bönorna.
- Strax innan servering (ca 20 min) häller du i linserna så allt får gotta ihop sig.
- När lammet är klart, ta bort benet och tråda sönder köttet med exempelvis två gafflar.