Lammgryta med mellanöstern-smaker

Det här är en riktigt god och matig gryta som hela familjen kommer tycka om.

Du behöver (4-6 portioner):
  • 2 stora lammlägg
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • 3 msk av 7-kryddor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar (öka upp om du vill ha den starkare)
  • 1/2 msk lökpulver
  • Salt & peppar
  • 1 frp vita bönor (häll av och skölj)
  • 1 1/2 dl röda linser
  • 1/2-1 dl olivolja
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 2 burkar finkrossade tomater (ta gärna  Mutti)
  • Jasminris 
  • Turkisk yoghurt eller gräddfil som tillbehör och gärna Nan-bröd eller liba-bröd

Gör såhär:
  1. Börja med att skära bort fett och senor från lammlägget, tyvärr ganska pillrigt men så värt det.
  2. Blanda hälften av vitlöken med kryddorna, 1/2 dl av olivoljan och tomatpurén. Rör ihop till en pasta
  3. Smörj in lammet med pastan ordentligt.Det kommer bli pasta över och det är bara bra.
  4. Värm upp en gjutjärnsgryta med lite olivolja, häll sedan i resten av vitlöken och pastan som blev över. Låt fräsa i ca 2 min.
  5. Lägg ner lammet och bryn hastigt på alla sidor
  6. Tillsätt vin och låt puttra i någon minut.
  7. Häll ner båda burkarna tomater och koka upp. På med lock och småputtra sedan i 2-3 h. Köttet ska lossna från benet och falla isär när du rör vid det.
  8. När lammet börjar falla isär, efter ca 2 h kan du hälla i bönorna.
  9. Strax innan servering (ca 20 min) häller du i linserna så allt får gotta ihop sig.
  10. När lammet är klart, ta bort benet och tråda sönder köttet med exempelvis två gafflar.
Servera med ris, nanbröd och yoghurt eller önskade tillbehör! Enjoy :)