Kalventrecote
Detta behöver du till 4 personer:
· Ca 600 g kalventrecote
· 4 skivor bröd enligt smak (levin i detta recept)
· 300 g kantareller (går bra med trumpetkantareller också)
· 400 gram färskpotatis
· Perseilja (garnering)
· 0.5 krm kanel
· Smör till stekning
· 3 liter frityrolja (går bra att steka i panna med riklikt med olja)
Hollandise
· 3 äggulor
· 0.5 dl vitvinsvinäger
· 300 g smör
· Citron efter smak
· Vitpeppar
· Salt efter smak
Vitlökssmör
· 50 g smör
· 2 krossade vitlökar
· 1 msk fryst/färsk persilja
Gör så här:
Holandiasesås
· Smält smöret på låg värme och ställ åt sidan
· Vispa äggulor och vitvinsvinäger fluffigt över vattenbad. Tar ca 5-8 min med kraftig vispning. ”smeten” ska vara ”seg” och inte rinnig.
· Vispa i smöret droppvis hela tiden tills allt smör är i äggen. Det vita lagringen i smöret ska inte i blandningen .
· TIPS! Skulle det under uppvispning bli för trögt, häll i halv matsked med det varma vattnet från vattenbadet och vispa, gör att det blir smidigare.
· När klart, smaka av med vitpeppar, salt och citron. Ställ åt sidan i ”jumen miljö”. 30-50 grader. Rör om då och då.
Entrecote
· Stek/grilla entrecote till 57 grader och låt vila minst 5 minuter för att slippa rinnande köttsaft.
Svampen
· Stek svampenn rikligt med smör tills gyllenbrun.
· Tillsätt kanel och rör om.
· Ställ åt sidan
Potatisen
· Koka potatisen i saltat vattn tills 85% klar
· Ånga av
· Värm upp oljan till 180 grader
· Fritera tills gyllenbruna och salta rikligt.
Brödet:
Stek/grilla brödet hårt. Pensla med vitlökssmöret på båda sidorna.
Montering:
· Sliza kött i tunna skivor
· Lägg brödbit på tallrik
· Lägg kött så att det täcker brödet
· Garnera med rikligt med friterad potatis (gör inget om det hamnar på sidorna)
· Toppa med hollandaisesås och persilja
· Njut