Kalventrecote


Detta behöver du till 4 personer:

·       Ca 600 g kalventrecote

·       4 skivor bröd enligt smak (levin i detta recept)

·       300 g kantareller (går bra med trumpetkantareller också)

·       400 gram färskpotatis

·       Perseilja (garnering)

·       0.5 krm kanel

·       Smör till stekning

·       3 liter frityrolja (går bra att steka i panna med riklikt med olja)

Hollandise

·       3 äggulor

·       0.5 dl vitvinsvinäger

·       300 g smör

·       Citron efter smak

·       Vitpeppar

·       Salt efter smak

Vitlökssmör

·       50 g smör

·       2 krossade vitlökar

·       1 msk fryst/färsk persilja

Gör så här:

Holandiasesås

·       Smält smöret på låg värme och ställ åt sidan

·       Vispa äggulor och vitvinsvinäger fluffigt över vattenbad. Tar ca 5-8 min med kraftig vispning. ”smeten” ska vara ”seg” och inte rinnig.

·       Vispa i smöret droppvis hela tiden tills allt smör är i äggen. Det vita lagringen i smöret ska inte i blandningen .

·       TIPS! Skulle det under uppvispning bli för trögt, häll i halv matsked med det varma vattnet från vattenbadet och vispa, gör att det blir smidigare.

·       När klart, smaka av med vitpeppar, salt och citron. Ställ åt sidan i ”jumen miljö”. 30-50 grader. Rör om då och då.

Entrecote

·       Stek/grilla entrecote till 57 grader och låt vila minst 5 minuter för att slippa rinnande köttsaft.

Svampen

·       Stek svampenn rikligt med smör tills gyllenbrun.

·       Tillsätt kanel och rör om.

·       Ställ åt sidan

Potatisen

·       Koka potatisen i saltat vattn tills 85% klar

·       Ånga av

·       Värm upp oljan till 180 grader

·       Fritera tills gyllenbruna och salta rikligt.

Brödet:

Stek/grilla brödet hårt. Pensla med vitlökssmöret på båda sidorna.

 

Montering:

·       Sliza kött i tunna skivor

·       Lägg brödbit på tallrik

·       Lägg kött så att det täcker brödet

·       Garnera med rikligt med friterad potatis (gör inget om det hamnar på sidorna)

·       Toppa med hollandaisesås och persilja

·       Njut